Tech support scam voorkomen?


Om techsupport-scam te voorkomen is het vooral van belang dat het leert te herkennen en de werkwijze van de oplichters weet.

Leer het herkennen

Als je wordt bereikt …

… doet de crimineel zich voor als een helpdeskmedewerker van bijvoorbeeld Microsoft of Windows en zegt dat je een computerprobleem hebt. Dit zou kunnen door zogenaamde fouten, een virus, dat je geen officiële/legale Windows zou hebben of dat je bent gehackt.

… spreekt de nepmedewerker Engels, vaak met een buitenlands (Indiaans) accent.

… wordt er gebeld vanaf een buitenlands of afgeschermd telefoonnummer.

Word je gebeld of herken je dit? Verbreek dan altijd de verbinding!

Werkwijze oplichters

Als je toch op het verhaal van de nepmedewerkers ingaat, volgen meestal de volgende stappen:

  • Om je te kunnen "helpen" vragen de oplichters je een programma te downloaden, zodat ze op afstand je pc kunnen bedienen.
  • Ze proberen je te overtuigen dat je een computerprobleem hebt door trucjes. Bijvoorbeeld door logboeken met foutmeldingen te tonen. Deze foutmeldingen komen echter op iedere pc voor, zijn niet ernstig en hoeven niet opgelost te worden. Of ze spelen in op actueel nieuws, bijvoorbeeld een groot computerlek en zeggen dat dit ook bij jouw pc is geconstateerd.
  • Om de zogenaamde problemen op te lossen vragen ze om een betaling. 
  • Oplichters die een stapje verder gaan, laten je de betaling via internetbankieren uitvoeren en verhogen dan ongezien het bedrag of stelen je bank- creditcardgegevens

 

Minder frequent, maar ook gemeld zijn:

  • Het installeren van schadelijke software, zoals gijzelsoftware, die bijvoorbeeld al je bestanden blokkeert. Pas na betaling zou het probleem worden opgelost.
  • Het stelen van privacygevoelige of persoonlijke gegevens, zoals wachtwoorden.
  • Oplichters die zich voordoen als bankmedewerker en zeggen dat er iets mis is met je bank of creditcard om zo betaalgegevens af te troggelen. Ook helpdeskfraude uit naam van Google en Ziggo komt voor.

Tip: download de handleiding techsupport-scam. In deze handleiding staan bovenstaande tips benoemd en stappen die je kunt uitvoeren als je slachtoffer bent geworden van techsupport-scam.