Phishing voorkomen?


BEVEILIG JEZELF

Het ontvangen van phishing via e-mail of telefoon is nooit helemaal te voorkomen, maar je kunt de kans verkleinen. Een goede virusscanner en een spamfolder helpen je extra alert te zijn bij e-mails die niet in je Postvak IN terecht komen. Ook helpt het om bewust na te denken waar je je gegevens achter laat. Op veel plaatsen vul je alleen maar je naam en e-mailadres in, bijvoorbeeld om iets te downloaden, maar de mensen erachter kunnen er vervolgens mee doen wat ze willen. Hallo spam in je e-mail.

CHECK DE AFZENDER

Krijg je een e-mail van een bedrijf? Kijk dan niet alleen naar de naam van de afzender, maar ook naar het e-mailadres. Is het een officieel bedrijfsadres of lijkt het er alleen maar op? Vergelijk het bijvoorbeeld met eerdere berichten die je van het bedrijf gekregen hebt. Kijk naast de afzender ook altijd naar de aanhef. Hoe word je aangesproken? Persoonlijk met je eigen naam of alleen met ‘geachte’ of zelfs helemaal niets? Hoe onpersoonlijker de e-mail, hoe groter de kans dat je met phishing te maken hebt.

 

GEEF NIET ZOMAAR JE GEGEVENS DOOR

Een belangrijk kenmerk van phishing is dat je iets moet verifiëren en/of je persoonlijke gegevens achter moet laten. Bijvoorbeeld om zogenaamd je bankrekening te laten deblokkeren of om kans op een prijs te maken. Als je wordt aangemoedigd om op een link te klikken om wat voor reden dan ook, dan moeten alle alarmbellen afgaan. Kijk dan nog eens goed naar de e-mail om te bepalen of de mail wel ‘echt’ is. Ook wordt er soms aan je gevraagd om een bijlage te downloaden. Als je iets niet vertrouwt, doe het dan niet. De bijlage kan virussen bevatten. Hier biedt een goede virusscanner uitkomst.

 

CHECK DE LINK

Voordat je op een link in een e-mail klikt, controleer dan ALTIJD eerst de link. In de tekst lijkt de link naar bijvoorbeeld de site van de NS of Mediamarkt te gaan, maar in werkelijkheid stuurt de link je naar een malafide site. Ze lijken op elkaar, maar ze zijn toch een beetje anders. Controleer dit door eerst naar de reguliere website te gaan van het bedrijf in kwestie. Let goed op het webadres. Ga nu naar de e-mail die je hebt gekregen en ga met de cursor naar de link zonder erop te klikken. Nu verschijnt het volledige adres van de link in beeld en zie je waar de link écht naartoe gaat. Een andere manier is om met je rechtermuisknop op de link te klikken, kies kopieer en plak vervolgens in een tekstbestand. Zo zie je ook wat de eindbestemming is van de link. Op een telefoon verschijnt de link door hem lang ingedrukt te houden.

 

BIJ TWIJFEL NOOIT OVERSTEKEN

Bedrijven e-mailen je nooit, maar dan ook echt NOOIT om je persoonlijke gegevens te verifiëren. Wordt het toch gevraagd? Geef dan geen gegevens door. Twijfel je? Neem dan zelf contact op met het bedrijf. Een extra controle kan nooit kwaad. 

Tip: download de handleiding phishing. In deze handleiding staan bovenstaande tips benoemd en stappen die je kunt uitvoeren als je slachtoffer bent geworden van phishing.