Identiteitsfraude voorkomen?


Tip 1

Ontvang je een onbekende correspondentie? Neem dan contact op met de verstuurder.

 

Tip 2

Geef nooit je pinpas en pincode aan iemand anders. Geen enkele officiële instantie zal ooit om je pincode vragen. Die code is namelijk alleen voor jou.

 

Tip 3

Bewaar je pinpas en pincode altijd apart.

 

Tip 4

Verlies je bankpasjes en creditcard niet uit het oog wanneer je betaalt.

 

Tip 5

Controleer regelmatig je bank- en creditcard afschriften.

 

Tip 6

Blokkeer direct je betaalpas(sen) bij verlies.

 

Tip 7

Verstrek nooit persoonlijke gegevens zoals je bankrekeningnummer, pasnummer, pincode of je naam, geboortedatum of adres …

… op je telefoon (vishing) of e-mail (phishing).

… op een website via een link in een e-mail (phishing) of SMS (smishing), waarbij gevraagd wordt je persoonlijke gegevens in te vullen.

… per post: deze gegevens kunnen de fraudeurs gebruiken om je rekening te plunderen of bij een bank een lening aan te vragen op jouw naam.

Scherm daarnaast je persoonlijke pagina’s op social media zo goed mogelijk af (social engineering).

 

Tip 8

Deel bij handel op internet, zoals marktplaats, geen foto’s of afbeeldingen van een identiteitsbewijs, bankpas of andere foto’s van persoonsgegevens.

 

Tip 9

Vernietig alle papieren met persoonlijke gegevens zodanig dat het onleesbaar is voordat je deze weggooit. Gebruik het liefst een papierversnipperaar.

 

Tip 10

Ga altijd voorzichtig om met persoonlijke informatie:

- Bewaar persoonlijke documenten op een veilige plaats

- Meld altijd het verlies van persoonlijke documenten, zoals je paspoort, ID-kaart, rijbewijs en bankpassen bij de politie, je bank en bij de gemeente.

- Geef niet zomaar een kopie van je paspoort, ID-kaart of rijbewijs. Streep je burgerservicenummer door bij het geven van een kopie van uw paspoort of ID-kaart aan bijvoorbeeld een hotel. Hierdoor hebben de fraudeurs niet veel aan de kopie.

 

Tip 11

Breng bij verhuizing alle relevante organisaties op de hoogte van uw nieuwe adres. Hiermee voorkom je dat je post in verkeerde handen valt.

 

 

Tip 12

Verander wachtwoorden, pincodes, DigiD en dergelijke regelmatig. Houd ze voor jezelf. Als je vermoedt dat iemand anders een wachtwoord kan weten, verander het dan, ook als je deze persoon vertrouwt. In conflictsituaties kunnen mensen rare dingen doen, ook met je inloggegevens.

 

Tip 13

Beveilig ook je brievenbus tegen hengelen, zeker als deze ondiep is en je in een (flat)gebouw woont waar het niet zo opvalt als onbekenden bij je brievenbus rondhangen. Breng een stevige borstel aan achter de klep van de brievenbus. Als het kan, zorg er dan voor dat post eerst door een tunneltje glijdt voordat de brieven in de brievenbus landen. Zo helpt u te voorkomen dat post ongemerkt wordt gestolen.

 

Tip 14

Wis alle data op je computer voordat je deze wegdoet, vernietig de harde schijf.


Tip 15

PassProtect biedt een speciaal ontwikkelde transparante beschermfolie aan voor in of op jouw identiteitsbewijs (id-bewijs, paspoort en rijbewijs). De beschermfolie is blijvend afneembaar en terug te plaatsen op het identiteitsdocument waarbij het geen (lijm)resten achterlaat. Bij gebruik van PassProtect zijn belangrijke identiteitsgegevens, zoals pasfoto en Burgerservicenummer (BSN), niet volledig zichtbaar. Met PassProtect is een kopie van  jouw identiteitsbewijs beter beschermd tegen fraude en blijft identificatie mogelijk. Kijk voor meer informatie op PassProtect | Bescherm uw identiteit met de PassProtect beschermfolie

Tip 16

Vanuit de overheid is er een handige app: KopieID, met deze app maakt u zelf een veilige kopie van uw identiteitskaart, paspoort of rijbewijs

Tip: download de handleiding identiteitsfraude. In deze handleiding staan bovenstaande tips benoemd en stappen die je kunt uitvoeren als je slachtoffer bent geworden van identiteitsfraude.