Hacking voorkomen?


Installeer een antivirusprogramma

Gebruik een goed antivirusprogramma om uw computer, tablet en smartphone te beschermen en schakel automatische updates in. Laat het antivirusprogramma daarnaast geregeld uw apparaten scannen op infecties, bijvoorbeeld iedere maand. Schakel een eventueel meegeleverde firewall altijd in, zodat het de verbindingen tussen het apparaat en het internet in de gaten kan houden.

Gebruik lange wachtwoorden

Het gebruiken van een lang wachtwoord (liefst 12 tekens of meer) is belangrijk, vooral bij cruciale systemen zoals DigiD, bankieren of uw wifi netwerk. Gebruik daarnaast voor elke dienst een uniek wachtwoord. Hiervoor kunt u gebruik maken van een wachtwoordmanager, die unieke wachtwoorden kan genereren en opslaan. Waar mogelijk gebruik tweestapsverificatie om je account extra te beschermen. Daarnaast kun je je telefoonnummer bij je belangrijkste online accounts verwijderen, zodat hackers niet je wachtwoord kunnen resetten als ze je 06-nummer overnemen. Beter is een tweestapsverificatie-app (authenticator-app), dit omwille van de opmars van sim-swapping. In plaats van je telefoonnummer kun je een zogeheten authenticator-app als Lastpass-authenticator gebruiken of Authy bijvoorbeeld. Dit zijn apps die inlogcodes genereren die je normaal gesproken via een sms-bericht ontvangt. Lastpass heeft ook nog een gratis wachtwoorden kluis, voor het bewaren van al je wachtwoorden.

Installeer steeds de software updates

Producenten van besturingssystemen, browsers en andere programma’s, zoals Microsoft Office, Adobe Reader en Oracle Java, brengen geregeld updates uit om beveiligingslekken te verhelpen. Maak ook hier waar mogelijk gebruik van automatische updates. Controleer in andere gevallen minimaal maandelijks of updates beschikbaar zijn en installeer deze. Let op! Het kan zijn dat er een pop-up in beeld komt van een update. Hierbij wordt bijvoorbeeld gevraagd om je persoonlijke wachtwoord of de update staat in een andere taal dan u eigen systeem. Voer deze updates nooit uit, maar check altijd of de update bij u eigen instellingen staat.

Maak alleen verbinding met vertrouwde wifi-netwerken

Bij openbare en onbeveiligde wifi netwerken (free wifi) kunnen anderen mogelijk zien wat je op het internet doet en welke gegevens je verstuurt. Verstuur dus geen gevoelige gegevens (e-mail, internetbankieren) over netwerken die je niet kent of niet vertrouwt, of gebruik een VPN. Versleutel thuis je draadloze netwerk met WPA2 met AES-encryptie om te voorkomen dat kwaadwillenden jouw internetverkeer kunnen onderscheppen

Open geen berichten en onbekende bestanden die je niet verwacht of vertrouwt

Ontvang je onverwacht een bericht met een bijlage (malware) (ransomware), (ingekorte) hyperlink of verzoek om in te loggen op een systeem? (phishing) (smishing) Gebruik uw gezond verstand en ga hier niet op in, zelfs niet wanneer je de afzender kent. Accepteer het bericht alleen als je het van deze afzender verwachtte te krijgen. Spam verwijder je het beste direct.

 

Installeer alleen apps via de officiële applicatiewinkels

Ook apps voor je mobiele telefoon of tablet kunnen malware bevatten. Installeer apps daarom alleen via de officiële applicatiewinkels en gebruik geen illegale kopieën. Kijk ook goed naar de toegangsrechten van de app. Bekijk ervaringen van medegebruikers om je een beeld te vormen van de betrouwbaarheid van de app.

Controleer het adres van websites

Controleer het webadres (URL) en het certificaat (het hangslotje in de adresbalk van de browser) om vast te stellen dat je geen nagemaakte of onveilige website bezoekt. Is er geen hangslotje? Vul dan geen gevoelige gegevens in op deze website. Gebruik bladwijzers voor websites die je vaak bezoekt en let extra op bij het openen van verkorte URL's. Deze worden veel gebruikt op sociale netwerken.

Ongevraagd helpdesk advies: verbreek de verbinding

Oplichters die zich voordoen als medewerkers van IT-bedrijven, zoals Microsoft (tech scam), proberen je telefonisch wijs te maken dat je een computerprobleem hebt, maar dat daar (tegen een vergoeding) iets aan te doen is. Vervolgens vraagt de oplichter om hem mee te laten kijken in jouw computer, waardoor hij bijvoorbeeld bij je bankrekening kan komen. Of hij vraagt betaling voor zijn diensten, bijvoorbeeld via Western Union of Moneygram. Krijg je zo’n telefoontje (vishing), ga dan niet met deze mensen in gesprek. Gerenommeerde bedrijven als Microsoft bellen nooit met dit soort meldingen.

Bedenk goed met wie je wat deelt op internet

Zo gemakkelijk als het is om iets op internet te plaatsen, zo moeilijk is het om dit er weer af te krijgen. Denk dus goed na over wat je wel of niet op internet wilt delen. Scherm jouw sociale netwerksites goed af (social engineering) en wees selectief in wie toegang krijgt tot jouw profiel en gegevens. Laat je jouw gegevens ergens achter, ga dan na bij welke organisatie je dat doet, hoe lang jouw gegevens worden bewaard en aan wie deze nog meer kunnen worden verstrekt. Geef niet meer gegevens dan noodzakelijk is.

Maak regelmatig back ups

Door regelmatig back-ups te maken van jouw computer en van jouw bestanden of foto’s op jouw telefoon of tablet, kan je schade van bijvoorbeeld gijzelsoftware of virussen beperken. Indien je een back-up hebt liggen, kan je toch nog bij een kopie van jouw gegevens. Back-ups maak je op externe, losgekoppelde gegevensdragers (zoals een DVD, USB-stick of externe harde schijf) die je op een andere locatie bewaart. Ook kan je gebruik maken van een online-opslagdienst.

Tip: download de handleiding hacking. In deze handleiding staan bovenstaande tips benoemd en stappen die je kunt uitvoeren als je slachtoffer bent geworden van hacking.