Home » Over ons

Over Hackhelpdesk


Paniek slaat toe als je als ondernemer merkt dat je gehackt bent. Je bedrijf staat stil. Je wilt snel weer opstarten en schade voorkomen. De stress neemt toe. Wat nu...?


Waarom een hackhelpdesk?
Deze website is opgericht om handelingsopties aan te bieden bij acuut slachtofferschap door cybercrime, middels een website waarmee je snel en slim kunt handelen om (meer) schade te voorkomen. Het weerbaar maken en steun bieden aan ondernemers die slachtoffer zijn van cybercrime is de doelstelling achter het initiatief van de Hackhelpdesk.

Cybercriminaliteit 

Inmiddels is helder dat cybercriminaliteit een groot probleem is. Ook voor ondernemers in het MKB, eigenlijk: vóóral voor deze groep. De cijfer liegen er niet om: 10 miljard euro schade per jaar versus 1 miljard schade door ‘gewone’ criminaliteit. De nood is hoog. Duidelijk is inmiddels door preventie en aandacht voor dit fenomeen dat men zich moet wapenen. Echter, wat nu als je tóch slachtoffer bent geworden. Sterker nog: je wordt nu(!) gehackt? Dit is een stressvolle situatie voor een ondernemer waar men vaak niet goed weet hoe hierop in eerste instantie te handelen. 

Wie is initiatiefnemer van deze website?
Deze website is een initiatief van en mede mogelijk gemaakt door: Het Centrum Voor Criminaliteitspreventie en Veilgheid (CCV), Digital Trust Center (DTC) & Cybercrimeinfo.nl

Hoe veilig is deze website zelf?
De website is veilig te gebruiken. Meer informatie hierover lees je in onze security disclaimer

Gehackt... en dan?
Als je als ondernemer wordt geconfronteerd met cybercrime, in welke vorm dan ook en er is geen crisisplan, wil je direct  handelingsperspectief hebben: wat kan ik nu doen?

Als voorbeeld: je bedrijf wordt getroffen door een ransomware-aanval. Je bestanden zijn versleuteld en alleen door het betalen van een bedrag in bitcoins krijg je deze bestanden terug. Bij het openen van deze website wordt direct een concreet handelingskader geboden. Middels een kort en bondig stappenplan word je naar mogelijke oplossingen begeleid. Bijvoorbeeld in het geval van ransomware, wordt allereerst geadviseerd om de computer niet uit te zetten (om bewijsmateriaal niet te vernietigen), maar wel los te koppelen van internet. Vervolgens word je verwezen naar de politiewebsite www.nomoreransom.org voor mogelijke ontsleutelsoftware. Zo krijg je concrete stappen aangeboden, zoals het doen van aangifte bij de politie en tenslotte het nemen van preventieve maatregelen. Zie het als een digitale eerstehulpverlening op basisniveau voor je bedrijf.

Let wel, in sommige situaties zal het advies op deze pagina niet voldoende zijn en zal je een professioneel bedrijf in moeten schakelen om je verder te helpen.