De basisbeveiliging op orde

Voorkomen van een hack begint bij een goede basisbeveiliging. Doorloop de drie delen hieronder en zorg dat jouw eigen basis op orde is.


In deel 1 gaan we in op de vragen: wat is een goed wachtwoord? Is het verstandig om voor elk apart account maar één wachtwoord te hebben? En zijn software updates belangrijk om direct uit te voeren?


1.1 Zorg voor een wachtwoord of wachtzin van minimaal 12 tekens

Het gebruiken van een lang wachtwoord (liefst 12 tekens of meer) of wachtzin is belangrijk, vooral bij cruciale systemen zoals DigiD, bankieren of je wifi netwerk. Zoals je bij stap 1 hebt kunnen lezen, is het de lengte van het wachtwoord dat bepaalt hoe makkelijk het te kraken is. Lange wachtwoorden zijn niet altijd makkelijk te onthouden, maar hiervoor kun je gebruik maken van een wachtwoordmanager. Gebruik desnoods een ouderwets notitieboekje, maar zorg dan dat je deze goed en veilig bewaart - niet in de buurt van je computer.

1.2 Gebruik overal een ander wachtwoord

Gebruik daarnaast voor elk account een uniek wachtwoord. Als er onverhoopt toch één wachtwoord lekt, betekent dit niet direct dat al je accounts toegankelijk zijn voor hackers. Via Haveibeenpwned kun je checken of er al eens een wachtwoord van je gelekt is. Zo ja, verander direct je wachtwoord als je deze nog ergens gebruikt. Maak tenslotte zoveel mogelijk gebruik van twee-staps-verificatie om je account extra te beschermen. Daarnaast kun je je telefoonnummer bij je belangrijkste online accounts verwijderen, zodat hackers niet je wachtwoord kunnen resetten als ze je 06-nummer overnemen.

1.3 Installeer altijd de software updates

Producenten van besturingssystemen, browsers en andere programma’s, zoals Microsoft Office, Adobe Reader en Oracle Java, brengen geregeld updates uit om beveiligingslekken te verhelpen. Voer updates daarom altijd zo snel mogelijk uit om gaten in de software te dichten. Deze gaten zijn namelijk open deuren voor hackers om binnen te komen. Controleer in andere gevallen minimaal maandelijks of updates beschikbaar zijn en installeer deze. Maak waar mogelijk gebruik van automatische updates.