Wangirifraude?


Wat is wangirifraude?

Bij wangirifraude bellen internationale groepen criminelen naar je mobiel vanuit het buitenland. Wanneer je terugbelt krijg je niemand aan de lijn. De telefoon blijft overgaan of je hoort helemaal niets. Als je de rekening van je telefoonmaatschappij krijgt, schrik je je rot. Je moet een torenhoog bedrag betalen. Je bent het slachtoffer geworden van wangirifraude

 

Hoe gebeurt het?

Als je wordt gebeld door deze criminelen zie je een nummer op je telefoon, maar heb je geen idee wie je hebt gebeld. Op het moment dat je terug belt lijkt het alsof de telefoon overgaat, maar in werkelijkheid krijg je een bandje te horen met het geluid van een overgaande telefoon. Pas na enige tijd krijg je door dat er niemand op gaat nemen. De kosten kunnen hard oplopen, want je belt naar een duur betaalnummer. Ook kunnen de wangiri fraudeurs piepjes nabootsen waardoor je denkt dat je hebt opgehangen. In werkelijkheid hang je nog een lange tijd aan de lijn met een dure lijn uit het buitenland.

 

Voor degene die terugbelt rekenen de fraudeurs de kosten van een servicenummer. Deze kosten kunnen ze zelf bepalen. Voor providers is het lastig om dit soort fraude helemaal te voorkomen. De fraudeurs gebruiken namelijk steeds weer nieuwe nummers en ze kunnen niet alle nummers blokkeren voor uitgaande gesprekken.


Word je gebeld door zo’n buitenlands nummer? Bel dan je provider en geef het nummer door, zodat zij deze kunnen blokkeren. Daarnaast is het heel belangrijk dat je niet terugbelt, want alleen dan worden er kosten gemaakt.