Techsupport-scam?


Wat is techsupport-scam?

Techsupport-scam is een vorm van cybercrime waarbij het slachtoffer wordt gebeld door iemand die zich voordoet als een medewerker van bijvoorbeeld Microsoft. Dit kan bijvoorbeeld een ‘security-expert’ of een ‘technician’ medewerker zijn.

 

Hoe gebeurt het?

In het gesprek wil de crimineel je doen geloven dat er problemen zijn ontdekt met de software van bijvoorbeeld Microsoft. De crimineel zal aandringen om snelle maatregelen toe te passen om het bestaande probleem te verhelpen en grotere problemen te voorkomen. Daarvoor zijn wel aanpassingen nodig op je computer. De beller is bereid om tegen betaling de zogenaamde problemen te verhelpen. Hier is sprake van oplichting/phishing.

 

Wat is het doel?

De crimineel is op je geld uit en wil je ertoe verleiden om tegen betaling onveilige software (een virus) op je pc te installeren. Hiermee krijgt de crimineel toegang tot je pc en bestanden. Daarnaast wordt bijna altijd het bedrag dat je voor de telefonische hulp moet betalen tijdens het betaalproces (ongemerkt) verhoogd. Hier kom je vaak pas later achter wanneer je onraad ruikt of je bankafschrift onder ogen krijgt.