Homepagina » Hulp na hack » Phishing?

Phishing?


Phishing is het vissen (hengelen) naar inloggegevens en persoonsgegevens van gebruikers. Dit gebeurt via (massaal verzonden) e-mails, online handelsplaatsen of berichten op social media. Daarin wordt gevraagd in te loggen op een website die sprekend lijkt op die van bijvoorbeeld een bank of een andere bekende instantie. Als je inlogt, worden je inloggegevens meteen doorgestuurd naar de fraudeur. De oplichter probeert vervolgens met die gegevens je bankrekening te plunderen.

Phishing kan ook telefonisch (vishing) of via sms (smishing) worden uitgevoerd. Criminelen nemen contact op en doen net alsof ze bij de bank van het slachtoffer werken. Vaak wordt gezegd dat er sprake is van een veiligheidsprobleem. Ze vragen naar je inloggegevens of je krijgt het verzoek naar een bepaalde website te gaan en die gegevens in te vullen. Ook hier gaat het om een valse website die sprekend lijkt op de echte website van de bank. Soms heeft de oplichter, voordat hij een potentieel slachtoffer opbelt, al informatie over de bankrekening verzameld met behulp van malware.

Cybercriminelen gebruiken steeds betere hulpmiddelen, waarmee phishingaanvallen vaker en op grotere schaal worden uitgevoerd. Daarnaast zien de e-mails er steeds professioneler uit, wat ze lastiger te onderscheiden maakt.