Homepagina » Hulp na hack » Collega in nood-fraude?

Collega-in-nood fraude?


Je ontvangt een berichtje van iemand die zich voordoet als een collega die om geld vraagt. De persoon stelt het geld snel nodig te hebben om een rekening te betalen. Het bedrag moet naar een Nederlands of buitenlandse rekeningnummer worden overgeschreven. De cybercrimineel stuurt vanaf een 06-nummer een (WhatsApp) bericht naar het slachtoffer en doet zich bijvoorbeeld voor als zijn of haar collega. De naam en foto kloppen, alleen het 06-nummer is anders. Daarvoor wordt het excuus gebruikt dat degene net overgestapt is naar een andere provider en ook een nieuw nummer heeft. Maar criminelen gaan verder om zich voor te doen als collega, ze nemen zelfs het WhatsApp-account over. Dat doen ze door jouw zogenoemde registratiecode te misbruiken. Zodra criminelen het 06-nummer in handen hebben, sturen ze contacten een verzoek om een betaling over te maken. Meestal gebeurt dat bij iedereen die ze kunnen vinden, of het nu familieleden, vrienden of collega's zijn:

  • Gebruikers van WhatsApp kunnen een sms-bericht krijgen met een zes cijferige code
  • Kort voor of na dit bericht wordt het slachtoffer benaderd, telefonisch of via WhatsApp
  • Deze persoon knoopt een luchtig praatje aan, bijvoorbeeld over een advertentie op een bekende handels website ("Heeft u dat antieke kastje nog te koop? Ik heb wel interesse!")
  • Daarna krijgt het slachtoffer een berichtje dat hij of zij per ongeluk een code heeft ontvangen. "De code was eigenlijk voor mijn man bedoeld. Zou u ‘m even willen doorsturen?"
  • Met deze code nemen de cybercriminelen WhatsApp van het slachtoffer over.