Collega-in-nood fraude?


Wat is collega in nood-fraude?

Bij collega in nood-fraude ontvang je een berichtje van iemand die zich voordoet als een collega en om geld vraagt. De crimineel geeft aan dat hij het geld snel nodig heeft om een rekening te betalen. Het bedrag moet naar een Nederlands of buitenlandse rekeningnummer worden overgeschreven.

 

Hoe gebeurt het?

De crimineel stuurt vanaf een 06-nummer, vaak via WhatsApp, een bericht naar het slachtoffer. De naam en foto kloppen, alleen het 06-nummer is anders. Vaak wordt als excuus gebruikt dat degene net is overgestapt naar een andere provider en dus een nieuw nummer heeft.

 

Het overnemen van je WhatsApp account

Criminelen kunnen ook een WhatsApp account overnemen van iemand. Dat doen de criminele door je registratiecode te misbruiken. Zodra criminele het 06-nummer in handen hebben, sturen ze contacten een verzoek om een betaling over te maken. Meestal gebeurt dat bij iedereen die ze kunnen vinden, of het nu familieleden, vrienden of collega’s zijn:

  • Gebruikers van WhatsApp kunnen een sms-bericht krijgen met een zes cijferige code.
  • Kort voor of na dit bericht wordt het slachtoffer benaderd, telefonisch of via WhatsApp.
  • Deze persoon knoopt een luchtig praatje aan, bijvoorbeeld over een advertentie op een bekende handels website ("Heb je dat antieke kastje nog te koop? Ik heb wel interesse!").
  • Daarna krijgt het slachtoffer een berichtje dat hij of zij per ongeluk een code heeft ontvangen. "De code was eigenlijk voor mijn man bedoeld. Zou je ‘m even willen doorsturen?".
  • Met deze code nemen de cybercriminelen WhatsApp van het slachtoffer over.