Slachtoffer geworden van afpersing - chantage?


Wat je voor niet moet doen.

 

Stap 1

Ga niet verder in op de bedreigingen.

 

Stap 2

Wanneer je doet wat er van jou wordt gevraagd, zal de afperser je steeds meer gaan chanteren. Het is geen enkele garantie dat de chantage stopt als jij doet wat er gevraagd wordt. Ga dus niet mee in het spel van de afperser en verbreek het contact.

 

Wat je vooral wel moet doen.

Stap 1

Verzamel bewijs. Bewaar berichten. Staat er iets vervelends van jou online? Maak daar dan screenshots van waarop het website-adres (URL) is te zien. Dit kan helpen wanneer je nu of later naar de politie gaat, want van afpersing kun je aangifte doen bij de politie.

Stap 2

Verwijder en blokkeer de afpersende persoon overal.

 

Stap 3

Zoek jezelf op internet via zoekmachines.

Kom je jouw foto of video online tegen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met die site. Vaak vind je onderaan de site een link naar 'help', 'abuse' of 'contact'. Leg in je mail uit dat je te zien bent op de site en voor de plaatsing ervan geen toestemming hebt gegeven. Als je aangifte doet, doe dit dan in overleg met de politie.

Let op, sommige sites zijn in het Engels. Je kunt je mail dan het beste in het Engels schrijven.

Stap 4

Schaam je niet en vraag om hulp! Digitale afpersing gebeurt helaas veel en je staat er niet alleen voor. Hulp vragen kan via Helpwanted, politie of benader een vertrouwenspersoon zoals vrienden en familie. Als je geen vertrouwenspersoon hebt, is Helpwanted speciaal opgericht om je te kunnen helpen met daarbij respect voor jouw privacy.

 

Tip: download de handleiding afpersing - chantage. In deze handleiding staan bovenstaande stappen die je kunt nemen als je slachtoffer bent geworden van digitale afpersing en tips om digitale afpersing te voorkomen.