Home » Grooming? » Grooming Voorkomen

Grooming


Hoe voorkomen?

Helemaal voorkomen dat je kind het slachtoffer wordt van grooming is lastig. De bedrijven achter sociale media en games zetten vaak moderators in om de teksten te verwijderen en de groomers te blokken, maar veiligheid is moeilijk te garanderen. Er zijn wel een aantal dingen die je als ouder kan doen om de kans te verkleinen:

 

 • Wees alert op signalen: trekt je kind zich bijvoorbeeld ineens vaak terug? Of brengt hij ineens veel tijd door op zijn computer en klikt hij snel dingen weg wanneer je langs loopt? Luister altijd naar je onderbuikgevoel: als je het gevoel hebt dat er iets niet klopt, dan is dit ook vaak het geval.

 

 • Een strenge aanpak met allerlei regels werkt vaak averechts. Het belangrijkste is dat je een open houding naar je kind toe hebt, waarin alles bespreekbaar is. Maak je kind duidelijk dat hij bij een probleem altijd naar je toe kan komen.

 

 • Als ze dat toch lastig vinden, bijvoorbeeld vanwege schaamte, kunnen ze ook (anoniem) bellen of chatten met De Kindertelefoon. Hier kunnen kinderen hun verhaal kwijt en krijgen ze tips wat ze het beste kunnen doen. Ook via Helpwanted.nl kunnen kinderen steun en informatie krijgen.

 

 • Wanneer je kind met een probleem bij je komt, is het belangrijk dat je niet boos wordt of je kind bang maakt. Zeg bijvoorbeeld tegen je kind: ‘Wat goed dat je dit komt vertellen, we gaan er samen even naar kijken en erover praten.’ Je kind is serieus in zijn online contacten. Het is belangrijk dat jij als ouder die gevoelens ook serieus neemt en een positieve of neutrale houding hebt. Vraag de wachtwoorden van je kind voor het geval dat er iets gebeurt.

 

 • Stel de privacy-instellingen zo in dat onbekenden je kind geen bericht kunnen sturen en dat niet iedereen zijn berichten en foto’s kan zien. Bij Tik Tok staan de privacy-instellingen bijvoorbeeld standaard op openbaar. Als je niks aanpast, kan dus iedereen meekijken en contact leggen. Check bij een vriendschapsverzoek wat voor vrienden iemand heeft. Stel diegene een controlevraag, vraag bijvoorbeeld hoe de conrector heet als hij zegt dat hij op dezelfde school zit.

 

 • Het is lastig om ongewenste foto’s van internet te verwijderen. Voorkomen is beter. Dit kun je ook aan je kind uitleggen.

 

 • Stel een ‘Google Alert’ in met de naam van je kind, zodat je een melding krijgt als die naam op een andere site opduikt. Om een Google Alert aan te maken, heb je een Google account nodig. Heb je die niet, dan kun je er één aanmaken via google.com. Ga daarna naar google.nl/alerts. Je komt direct op de pagina ‘meldingen’. Type daarna in het zoekveld ‘Een melding maken over…’ zoektermen waarover je meldingen wilt ontvangen, bijvoorbeeld de naam van je kind.

 

Nuttige websites

 

 • Helpwanted.nl: Op deze site vind je handleidingen om onwenselijke berichten, foto’s of video’s van social media of chatprogramma’s te verwijderen en praktische tips over hoe je digitaal bewijsmateriaal verzamelt. Bij Helpwanted kun je ook een melding doen van grooming. Kinderen kunnen contact zoeken via de mail of chat.

 

 • De Kindertelefoon: Hier kan iedereen tussen 8 en 18 jaar dagelijks tussen 11 en 21 uur anoniem bellen of chatten over grooming of sexting.

 

 • Bureaujeugdenmedia.nl, mediawijsheid.nl en mediaopvoeding.nl: Hier vind je algemene tips voor ouders en docenten.

 

 

 • qpido.nl: Hier kunnen tieners anoniem chatten met een medewerker over grooming of sexting (als seksueel getinte foto’s op het internet terecht zijn gekomen).

 

 • Maak melding van grooming bij de politie in je buurt via 0900-8844. Online kun je melding maken via het meldformulier of via de website meldknop.nl.