Home » Catfishing? » Catfishing Slachtoffer

Slachtoffer van catfishing?


Twijfel je nog of je te maken hebt met een catfish? 

1. Zoek de persoon op via social media

Zoek de persoon op via social media. Is het sociale media profiel niet te vinden? Is er weinig informatie gedeeld? En heeft de persoon weinig vrienden? Dan zou je te maken kunnen hebben met een fictief persoon, ofwel een catfish.

2. Stel veel vragen

Stel de persoon veel vragen om erachter te komen wie het echt is. Bijvoorbeeld: woon je in de buurt? Naar welke school ga je? Hebben jullie gemeenschappelijke vrienden/kennissen? Geeft iemand weinig, of oppervlakkige informatie over zichzelf? Probeer dan meer te weten te komen. Je zou te maken kunnen hebben met een catfish.

3. Doe een check via Google-images

Vraag om een foto, of download een foto van sociale media. Upload de foto vervolgens op Google-images. Zo zie je snel of de persoon daadwerkelijk is wie hij zegt dat hij is. Verschijnt de foto met een andere naam? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met een catfish.

Ik heb te maken met een catfish.. wat nu?

  •  Verbreek direct al het contact met deze persoon en deel geen verdere persoonlijke informatie. Blokkeer de persoon op alle kanalen.
  •  Ga na welke informatie je al hebt prijsgegeven. Verander waar nodig je wachtwoorden.

  •  Is er sprake van afpersing, bijvoorbeeld met naaktbeelden? Lees ons advies bij afpersing.

  •  Verzamel zoveel mogelijk bewijsmateriaal (zoals chatgesprekken) en doe aangifte bij de politie. Catfishing wordt zeer serieus genomen en er staan mensen voor je klaar. Blijf je liever anoniem? Bekijk de website van Helpwanted voor anoniem melden en advies.

  • Meld het bij de Fraudehelpdesk. Het kan zijn dat je hiermee een toekomstig slachtoffer veel pijn en moeite bespaard.