Home » Betaalapp-fraude?

Betaalapp-fraude / VIN Fraude?


Betaalapp fraude is oplichting doormiddel van betaal applicaties, zoals bijvoorbeeld Tikkie. Er zijn verschillende varianten van deze vorm van oplichting. Zo doen cybercriminelen zich bijvoorbeeld voor als een bekende die dringend geld nodig heeft. Of ze doen via Marktplaats een verzoek om een  transactie te voldoen van 1 cent, zodat de koper kan beoordelen of het allemaal in orde is. Het is vaak dezelfde truc in verschillende vormen. Hieronder twee voorbeelden:

Voorbeeld 1:

Je ontvangt een berichtje van iemand die zich voordoet als een vriend of familielid die om geld vraagt. De persoon stelt het geld snel nodig te hebben om een rekening te betalen. Het bedrag moet naar een Nederlands of buitenlandse rekeningnummer worden overgeschreven. 

De cybercrimineel stuurt vanaf een 06-nummer een (WhatsApp) bericht naar het slachtoffer en doet zich bijvoorbeeld voor als zijn of haar moeder. De naam en foto kloppen, alleen het 06-nummer is anders. Daarvoor wordt het excuus gebruikt dat degene net overgestapt is naar een andere provider en ook een nieuw nummer heeft.

Maar criminelen gaan verder om zich voor te doen als een vriend of familielid, ze nemen zelfs het WhatsApp-account over. Dat doen ze door jouw zogenoemde registratiecode te misbruiken. Zodra criminelen het 06-nummer in handen hebben, sturen ze contacten een verzoek om een betaling over te maken. Meestal gebeurt dat bij iedereen die ze kunnen vinden, of het nu familieleden, vrienden of collega's zijn.


Voorbeeld 2:

Iemand vraagt je één cent over te maken om je rekening te verifiëren. Bij het overmaken van die ene cent via het betaalverzoek, log je in op wat je denkt dat jouw eigen bank is. In werkelijkheid betreft het hier een nep website (phishing) die niet van jouw bank is, maar een namaak URL. Op het moment dat jij je vertrouwelijke gegevens invoert, heeft de oplichter jouw gegevens ook en kan hij daarmee jouw rekening plunderen.