Homepagina » Blogs » Hoe begeef je je online anoniemer, veiliger en vrijer? Een VPN kan hierbij helpen...

Hoe begeef je je online anoniemer, veiliger en vrijer? Een VPN kan hierbij helpen...

Gepubliceerd op 16 december 2021 om 10:40


Wat is een VPN?

VPN staat voor Virtual Private Network. In het Nederlands wordt het ook wel Virtueel Particulier Netwerk genoemd. Met een VPN zorg je er op een makkelijke en efficiënte manier voor dat je online anoniemer, veiliger en vrijer bent.

Hoe werkt een VPN?

Een VPN versleutelt je internetverkeer. Al je data worden eerst versleuteld en dan door de VPN-tunnel veilig naar de bestemming gebracht.

Je data gaan hierbij niet rechtstreeks naar hun eindbestemming. Er wordt een omleiding gemaakt via een externe server, de VPN-server. Hier wordt de encryptie van je data ontcijferd, waarna je gegevens doorgestuurd worden naar de rest van het wereldwijde web.

Jouw data krijgen hierdoor het IP-adres van de VPN-server mee in plaats van je eigen IP-adres. Hierdoor is het voor websites en criminelen die mee willen kijken lastiger te achterhalen vanuit waar je het internet opgaat en wie je bent.

Andersom werkt het ook zo. Data die je opvraagt vanuit het internet gaan eerst naar de VPN-server. Hier versleutelt de VPN de data en stuurt het beveiligd naar jou door.


Waarom zou je een VPN gebruiken?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen een VPN gebruiken. In het kort gaat het om deze voordelen:

 • Een VPN verbergt je IP-adres en geeft zo meer privacy.
  Wanneer je via een VPN-server het internet opgaat, krijgt je dataverkeer het IP-adres van deze server mee. Je eigen IP-adres blijft op deze manier verborgen, wat zorgt voor meer anonimiteit op het web.
 • Je kunt veiliger gebruikmaken van (openbare) netwerken.
  Als je internet gebruikt via een openbaar netwerk is je verbinding vaak slecht beveiligd. Een hacker kan in zo’n geval je internetverkeer gemakkelijk onderscheppen. Wanneer je een VPN gebruikt worden eerst al je data versleuteld voordat deze je toestel verlaten. Hierdoor heeft de hacker niets aan de onderschepte gegevens.
 • Het is mogelijk censuur en massa-surveillance te omzeilen.
  Overheden van verschillende landen houden haar burgers streng in de gaten of censureren hen. Je kunt in deze landen dus niet vrijuit je mening geven op het internet zonder risico te lopen op vervolging. Wanneer je verbinding maakt met een VPN-server in een ander land, krijg je een IP-adres uit dat land toegewezen. Deze anonimisering van je eigen IP-adres en locatie zorgt ervoor dat je veiliger je eigen mening online kunt delen, ook in dit soort landen.
 • Je krijgt toegang tot een groter aanbod van online content.
  Doordat VPN-servers over de hele wereld verspreid zijn, kun je toegang krijgen tot content uit verschillende landen. Dit geldt ook wanneer de specifieke content geblokkeerd is in je eigen land. Veel mensen zullen denken aan Netflix, maar ook vrije toegang tot het nieuws valt hier uiteraard onder.

Waarop moet je letten als je een VPN gebruikt?

Een VPN lijkt zo bijna alleen maar voordelen te hebben. Je bent anoniem en helemaal veilig. Dit is echter niet helemaal waar. Je moet bij het gebruik van een VPN letten op een misplaatst gevoel van zekerheid.

Zelfs met een VPN kun je namelijk gevonden worden door adverteerders, trackers, hackers en inlichtingendiensten. Daarbij kun je nog steeds getroffen worden door malware, zeker als je geen goed antivirusprogramma gebruikt.

Bovendien zijn niet alle VPN-aanbieders even betrouwbaar. Sommige providers slaan al je gegevens op en verkopen deze zelfs door. Daardoor zijn je gegevens nog steeds niet goed beschermd. Enkele gratis VPN’s zijn zelfs berucht voor het plaatsen van malware op je apparaat. Dit wil overigens niet zeggen dat er geen gratis VPN’s zijn die wél een goede bescherming bieden.

De laatste punten waar je op moet letten zijn de sterkte van versleuteling en de stabiliteit van de VPN-verbinding. Je wilt natuurlijk niet dat hackers de encryptie van je VPN gemakkelijk kunnen kraken. Een sterk encryptie-protocol is daarom essentieel. Ook is het belangrijk dat je een stabiele verbinding hebt of een VPN met een zogenaamde ‘kill switch’. Zo voorkom je dat je onverhoopt zonder VPN-verbinding – en dus onveilig – het internet opgaat.


«